Exposició «La seu de Manresa, 700 anys - De Berenguer de Montagut a Gaudí»

La cripta de la Basílica de Santa Maria del Mar acull, del 3 de maig al 3 de juliol, l’exposició «La seu de Manresa, 700 anys - De Berenguer de Montagut a Gaudí», comissariada per Fermí Bataller i Francesc Rafat.

La mostra es basa en les modelitzacions en 3D de l’evolució constructiva que Fermí Bataller va crear per al documental  «La Seu de Manresa, set segles de vida», i que també es pot veure a la mateixa sala. Mitjançant la tecnologia d’impressió 3D s’han realitzat maquetes de les diferents èpoques constructives de la basílica de la Seu de Manresa, des de l’església romànica del segle XII, fins a la basílica actual.

Aquest treball vol ser també un petit homenatge a Berenguer de Montagut, mestre d’obres, de qui sabem tan poc, però que fa set segles va concebre aquest temple i va posar tot el seu saber al servei de la ciutat que li feia confiança.

La presentació d’aquesta exposició a Barcelona es fa a Santa Maria del Mar perquè hi ha diverses coincidències entre una i altra basílica. Ambdues ocupen una posició urbana molt semblant: la Seu de Manresa al costat de la ciutat murada, amb vistes al Cardener; Santa Maria del Mar, fora de la castra romana,  amb vistes sobre la illa de Maians i el primer port de Barcelona.

També per compartir mestre d’obres, Berenguer de Montagut, autor dels dos projectes. I també, com diu el comissari de l’exposició, Fermí Bataller, “totes dues s’emprenen amb una clara voluntat de dotar a les ciutats respectives d’un temple de i per a la seva gent”. Ambdós projectes són un encàrrec de la ciutadania.

La inauguració de l’exposició serà el dimarts 3 de maig a les 19.00 h.

L’exposició es complementa amb un llibre-catàleg que es pot adquirir a la botiga de Santa Maria del Mar per 10€.

Santa Maria del Mar Exposició Manresa Gaudí Berenguer de Montagut