L'edificiSanta Maria del Mar és un dels edificis més emblemàtics i visitats de Barcelona. La seva austeritat i simplicitat enfront l’exuberància dels temples gòtics del Nord d’Europa l’han convertit en el millor exemple de Gòtic Català que existeix a Catalunya.

Un espai diàfan

L’interior de Santa Maria del Mar sorprén per la seva immensitat, especialment al visitant que hi entra per primera vegada. Tres naus, amb trenta-tres capelles, ubicades pràcticament a la mateixa alçada estructuren un espai que només es veu obstaculitzat visualment pels característics pilars octogonals tan propis del gòtic català. Gràcies a la planta basilical podem visualitzar el temple complet des de qualsevol angle, la qual cosa contribueix a potenciar la percepció d’un espai unitari i diàfan del tot imponent.


Un sistema constructiu propi

Fins fa poc temps es considerava que, partint del gòtic francès, s’empraven les mateixes solucions constructives per trams a totes les altres esglésies gòtiques, començant per la part de la capçalera fins a cobrir l’edifici amb voltes de creueria. A l’interior es mantenia l’església romànica, de petites dimensions, fet que permetia mantenir les obligacions litúrgiques mentre es feia el nou edifici. Els darrers estudis realitzats a Santa Maria del Mar i altres esglésies gòtiques properes ens indiquen altres processos, de manera que podem començar a parlar d’un sistema constructiu propi del gòtic català i, potser, de la ciutat de Barcelona.


La pedra de Montjuïc i els bastaixos

Santa Maria del Mar va ser construïda amb pedra de la muntanya de Montjuïc, la pedrera per excel·lència de Barcelona. Gran part dels edificis més destacats de la ciutat, des de l’epoca romana fins a mitjan segle XX, provenen d’aquí. Els encarregats de transportar la pedra de forma desinteressada per construir l’església van ser els bastaixos, un gremi dedicat a carregar i descarregar tot tipus de mercaderies dels vaixells d’alt calat que no podien arribar fins la platja. La novel·la d’Ildefonso Falcones ‘La Catedral del Mar’ ha popularitzat la figura dels bastaixos donant-los una dimensió gairebé èpica. Trobareu nombroses referències al gremi repartides pel temple, una mostra del respecte i admiració que van rebre per part dels veïns del barri de la Ribera!


La cripta, on tot va començar

Als anys 60, poc abans de començar a construir l’actual cripta de Santa Maria del Mar, es van fer unes excavacions arqueològiques sota l’altar que van documentar l’existència d’una necròpolis paleocristiana. Es van arribar a comptabilitzar al voltant d’un centenar d’enterraments compresos entre els segles IV i VI fet que indicaria que des d’aquell moment l’espai que avui ocupa la basílica de Santa Maria del Mar ja era un focus cultual.


Les cobertes, un mirador 360º que ajuda a la preservació del temple

Les darreres intervencions han fet possible l’accés al públic a les cobertes de Santa Maria del Mar. Tres nivells d’alçat permeten descobrir espais fins ara inaccessibles de la construcció i observar de primera mà elements tan emblemàtics com la rosassa principal, els vitralls, les torres, les gàrgoles o la part superior de la nau central sobre les voltes de creueria. A més de trenta-tres metres d’alçada podem gaudir d’unes vistes espectaculars sobre la ciutat de Barcelona alhora que contribuïm a la preservació de l’edifici gràcies al donatiu d’entrada.